Προσαλέντη Ελένη – Eleni Prosalenti [1870-1910]

Η Ελένη Προσαλέντη γεννήθηκε στην Αθήνα ή στην Κέρκυρα μεταξύ του 1870 και του 1874. Ήταν εγγονή του γλύπτη Παύλου Προσαλέντη του πρεσβύτερου, κόρη του ζωγράφου Σπυρίδωνα Προσαλέντη και αδελφή των ζωγράφων Αιμίλιου, Όλγας και Παύλου Προσαλέντη του νεώτερου. Μαθήματα ζωγραφικής πήρε κοντά στον πατέρα της και στο Παρίσι.
Το έργο της στρέφεται κυρίως γύρω από την προσωπογραφία και την αγιογραφία, όπου συναντώνται στοιχεία από τον ακαδημαϊσμό και το ρεαλισμό, με επιβίωση τύπων του παρελθόντος.

Παρουσίασε το έργο της σε ομαδικές εκθέσεις (Καλλιτεχνική Έκθεσις Αθηνών, Ζάππειο, 1896, «Εταιρεία Φιλοτέχνων», 1900 κ.α.). Έργα της βρίσκονται στην ΕΠΜΑΣ, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Πινακοθήκη του «Παρνασσού», αγιογραφίες της υπάρχουν στην Κέρκυρα (στην Παναγία των Ξένων και στο χωριό Μαγουάδες), στον Αγ. Γεώργιο Καρύτση και στην εκκλησία της Ριζαρείου Σχολής. Πέθανε στην Κέρκυρα το 1910 ή το 1911.

argolikivivliothiki.gr

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.