Ναλτσατζιάν Σάρκης – Sarkis Naltsatsian [1907-1994]

Ο αρμένικης καταγωγής Σαρκής Ναλτσατζιάν γεννήθηκε στο Αντιγιαμάν της Μικράς Ασίας το 1907. Βίωσε από κοντά τις συνέπειες της γενοκτονίας των Αρμενίων (1915), χάνοντας ολόκληρη την οικογένειά του σε ηλικία μόλις 7 ετών. Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε στην Κέρκυρα μαζί με άλλα προσφυγόπουλα. Φιλοξενήθηκε στο οικοτροφείο και εργάστηκε σκληρά για να κερδίσει το μεροκάματό του.
Σταδιακά άρχισε να διακρίνεται για το ταλέντο του στη ζωγραφική. Είχε την τύχη μάλιστα να δουλέψει δίπλα στον Πιζάνη, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε χρωματοπωλείο στην Κέρκυρα. Έτσι λοιπόν μυήθηκε στον χώρο των χρωμάτων και στη συνέχεια φοίτησε στην Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας, με δασκάλους τους Άγγελο Γιαλλινά και Γεώργιο Σαμαρτζή.
Γνώρισε και παντρεύτηκε τη Χριστίνα, η οποία εργαζόταν ως επαγγελματίας σεφ σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Κέρκυρας και αργότερα της Αθήνας. Η κόρη τους Άννα περνούσε πολλές ώρες με τον πατέρα της. Αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της: «Ο πατέρας μου ήταν ένας καλός, ήσυχος άνθρωπος, ένας χαρακτηριστικός Αρμένιος της γενιάς του- δυνατός αλλά συγκρατημένος, πολύ εσωστρεφής. Ένιωθε άνετα κυρίως με τους άλλους Αρμένιους της Κέρκυρας. Ποτέ δεν αθετούσε τον λόγο του, και γι’ αυτόν η τιμή ήταν το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή του».
Ο Σαρκής –όπως υπέγραφε πάντοτε στους πίνακές του, χρησιμοποιώντας το μικρό του όνομα-, ασχολείται κυρίως με την τοπιογραφία. Τα έργα του, ελαιογραφίες και υδατογραφίες, κινούνται στο πλαίσιο του ιμπρεσιονισμού. Στις υδατογραφίες του διαφαίνεται ξεκάθαρα η επίδραση του δασκάλου του Γιαλλινά. Ο Σαρκής παρήγαγε πολλά πρωτότυπα έργα αλλά και αντιγραφές άλλων μεγάλων Κερκυραίων ζωγράφων.
Εργαζόταν συχνά σε εκκλησίες και αρχοντικά του νησιού, όπου αναπαλαίωνε ξεθωριασμένες αγιογραφίες: στο Αχίλλειο, τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Γεώργιο του Παλαιού Κάστρου, τον Άγιο Βασίλειο, το Μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας κ.α.
Το 1952 η οικογένεια Ναλτσατζιάν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ο Σαρκής συνέχισε να ζωγραφίζει. Απομακρύνθηκε έτσι από το περιβάλλον που αγάπησε, αλλά ζωγράφιζε ακόμη, κυρίως για τους Κερκυραίους και την Κέρκυρα.

corfuartgallery.com

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.