Βεντούρας Σπυρίδων – Spiridon Venturas [1761-1835]

Ο Σπυρίδων Βεντούρας γεννήθηκε το 1761 στην πόλη της Λευκάδας τη χρονιά που ο Ν. Δοξαράς ζωγράφιζε την ουρανία του Αγίου Μηνά. Ο πατέρας του πιθανόν να ήρθε από την Κέρκυρα μετά το 1718.

Ο Σπ. Βεντούρας γεννήθηκε και μεγάλωσε, όταν στη Λευκάδα σημειωνόταν μεγάλη πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση. Νέοι ναοί ανεγείρονταν και οι καλοί τεχνίτες και ζωγράφοι ήταν περιζήτητοι. Εξ άλλου κοντά ήταν η Βενετία, η μητρόπολη τότε της Επτανήσου, σπάνιο καλλιτεχνικό κέντρο. Μέχρι τότε είχαν σπουδάσει στην Ιταλία τη ζωγραφική τέχνη οι Δοξαράδες κι ο Νικόλαος Παπανολόπουλος. Για δέκα χρόνια ο Βεντούρας σπουδάζει στην Ιταλία κοντά στους διάσημους καλλιτέχνες Τζιορτζιόνε, Τιτσιάνο, Βερονέζε, Τιντορέττο κ.ά. Γυρίζοντας στη Λευκάδα επιδόθηκε στην αγιογραφία και την προσωπογραφία. Πέθανε άγαμος στις 18 Ιουνίου 1835 και τάφηκε μέσα στο ναό της Παναγίας των Ξένων. Ο Βεντούρας διακρίθηκε πολύ ως ζωγράφος θρησκευτικών αλλά και κοσμικών θεμάτων με ιταλική τεχνοτροπία.

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.