Πιτζαμάνος Γεράσιμος – Gerasimos Pitzamanos [1787-1825]

ΔΕΙΤΕ ΚΙ’ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΕΔΩ

Πιτζαμάνος, Γεράσιμος (Αργοστόλι 1787 – Κέρκυρα 1825). Ζωγράφος και Φιλικός· αναφέρεται επίσης ως Πιτσαμάνος. Γιος του Βικέντιου Πιτζαμάνου (βλ. λ. Πιτζαμάνος), μαθήτευσε κοντά στον πατέρα του αρχικά και αργότερα στη Ζάκυνθο, κοντά στον Νικόλαο Καντούνη. Το 1809 πήγε στη Ρώμη, όπου, εκτός από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε με τη γλυπτική (ήταν φίλος του Ιταλού γλύπτη Αντόνιο Κανόβα) και την αρχιτεκτονική και κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε με τον Αδαμάντιο Κοραή. Το 1816 διορίστηκε καθηγητής της αρχιτεκτονικής στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Κέρκυρα, και το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, στην Κωνσταντινούπολη. Το 1821 με σύσταση του Καποδίστρια (παλαιότερα είχε φιλοτεχνήσει στο Παρίσι την εικόνα του, «τεκμήριον σεβασμού και ευγνωμοσύνης») πήγε στην Αγία Πετρούπολη, όπου ασχολήθηκε κυρίως με την αρχιτεκτονική (ήταν αρχιτέκτονας της Αυλής). Από εκεί έφυγε για λόγους υγείας, έμεινε λίγο στην Ιταλία και κατέληξε στην Κέρκυρα, όπου και πέθανε.
Τα γνωστά έργα του, που βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, είναι κυρίως υδατογραφίες (περίπου εκατό) και πολλά σχέδια με ενδυμασίες της εποχής· χαρακτηρίζονται από ευαισθησία και ακρίβεια, αλλά και από κάποια ατολμία στη χρωματική κλίμακα. Η τέχνη του, αποκομμένη από τη μεταβυζαντινή παράδοση, συνδέεται άμεσα με την τέχνη των περιηγητών και των ζωγράφων λευκωμάτων του 19ου αι.

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.