Ζερβός Νίκος – Nikos Zervos [1901-1988]

Ο ζωγράφος Νίκος Ζερβός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1901. Γόνος παλιάς κερκυραϊκής οικογένειας, με ρίζες από τη μεγάλη καλλιτεχνική οικογένεια των Προσαλέντηδων, υπήρξε μαθητής σημαντικών καλλιτεχνών της εποχής του. Για τέσσερα χρόνια μαθήτευσε στο εργαστήρι του Κώστα Παρθένη και αργότερα κοντά στο Μάρκο Ζαβιτσιάνο, τον Ιωάννη Δραγούμη και τον Rene Berlincourt, διακεκριμένο Ελβετό ζωγράφο, ο οποίος διατηρούσε το καλλιτεχνικό του εργαστήρι στην Κέρκυρα, στα χρόνια του μεσοπολέμου.
Ο Νίκος Ζερβός έζησε και εργάστηκε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Κέρκυρα, αφήνοντας το φυσικό περιβάλλον του νησιού να επηρεάσει τη θεματολογία των έργων του. Ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την απόδοση του κερκυραϊκού τοπίου, επιλέγοντας έναν προχωρημένο ιμπρεσιονισμό, χωρίς όμως να φτάσει ποτέ στην αφαίρεση. Ασχολήθηκε επίσης και με την προσωπογραφία και προτιμούσε να δουλεύει με λάδια.Στα έργα του έδωσε συνθέσεις που διακρίνονται για την ηρεμία και την ατμοσφαιρικότητά τους, την χρωματική ευγένεια και τις διακυμάνσεις του φωτός, την αρμονία και τις μελωδικές γραμμές.
Πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση το 1936, στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, σε ηλικία 35 ετών. Το 1946 και για περισσότερο από 33 χρόνια, δίδαξε στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας, καλλιεργώντας μια ολόκληρη γενιά Κερκυραιών καλλιτεχνών. Στην Αθήνα εξέθεσε έργα του για πρώτη φορά το 1949 στο Αγγλοελληνικό Ινστιτούτο, μαζί με άλλους Κερκυραίους ζωγράφους. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1955, γίνεται ευρύτερα γνωστός, μετά την έκθεση στην αθηναϊκή αίθουσα τέχνης «Κεντρικόν», όπου παρουσίασε έργα του μαζί με τον Κερκυραίο ζωγράφο Άγγελο Κόντη. Συνολικά, ο Νίκος Ζερβός έλαβε μέρος σε έξι ομαδικές εκθέσεις και πραγματοποίησε δέκα ατομικές. Η τελευταία ατομική οργανώθηκε στην αίθουσα τέχνης «Ζυγός» τη δεκαετία του ΄80, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε ευρεία αναδρομική έκθεση των έργων του στην Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων.
Έργα του Νίκου Ζερβού βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Εθνική Πινακοθήκη, Τράπεζα της Ελλάδος, Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, ΕΠΜΑΣ, Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας κ.α.).

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ζερβός Νίκος – Nikos Zervos [1901-1988]

  1. Ο/Η Souzana Panagopoulou λέει:

    Δεν απαντήσατε όμως στο δικό μου μύνημα που αφορούσε πίνακες του Ορέστη Κανέλλη που έχω και επιθυμώ να πουλήσω. Θα μπορούσα μέσω της γκαλερί σας? Ευχαριστώ Σουζάνα Παναγοπούλου 

    • Ο/Η G+D λέει:

      Μέσω του δικού μας site δεν γίνονται πωλήσεις, απευθυνθήτε σε κάποιον οίκο δημοπρασιών που υπάρχουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.