Σπέντζα Μαρία – Maria Spentza [1925-2011]

Ζωγράφος, σκηνογράφος και καθηγήτρια σχεδίου. Έλαβε τα πρώτα της μαθήματα από τους ζωγράφους Φ. Καχριμάνη και Δ. Γιαννουκάκη και στη συνέχεια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Παίρνει το πρώτο της πτυχίο το 1954 με έπαινο στο γυμνό.

Τα επόμενα χρόνια (1955 – 1957) παρακολουθεί τα μαθήματα του Δ. Πικιώνη και του Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα στην Αρχιτεκτονική, ενώ παράλληλα μελετάει τη λαϊκή ζωγραφική και την αγιογραφία της Μυτιλήνης με υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος. Η πρώτη της ατομική έκθεση, το 1956, αποσπά εξαιρετικές κριτικές.

Υστερα από μια περίοδο ενασχόλησης με την αναπαραστατική ζωγραφική στρέφεται στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, φιλοτεχνώντας μεγάλες μονοχρωματικές επιφάνειες. Τα έργα της διακρίνονται για τον διάχυτο λυρισμό, την αρχιτεκτονική τους οργάνωση και την κονστρουκτιβιστική τους διάρθρωση.

Ακολουθούν εννέα ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στο Παρίσι και τρεις μεγάλες διακρίσεις: Diplome d’ Honneur στο Salon d’ Art Libre (1962), Medaille Bronze του Art-Science-Lettres (1964) και Medaille d’ Argent στο Salon d’ Art Libre (1965).

Αρχής γενομένης από το 1957 συμμετέχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων ανά την υφήλιο, στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά και την Αίγυπτο. Λαμβάνει επίσης μέρος σε τέσσερις ομαδικές εκθέσεις της Εθνικής Πινακοθήκης, σε οκτώ διαδοχικές πανελλήνιες εκθέσεις στο Ζάππειο Μέγαρο και στις εκθέσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Στα κορυφαία της έργα συγκαταλέγεται η τοιχογραφία 450 μέτρων πομπηιανού ρυθμού που φιλοτέχνησε στο περιστύλιο και στο πρόπυλο του Ζαππείου Μεγάρου το 1964.

Εργάστηκε επίσης στα σκηνικά και στα κοστούμια παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1969 δίδασκε χρώμα και σχέδιο, αρχικά στις περιώνυμες Σχολές Δοξιάδη και στη συνέχεια στα ΚΑΤΕΕ (μετέπειτα ΤΕΙ Αθηνών). Το 2009 βραβεύθηκε από τον Δήμο Αθηναίων για το σύνολο του έργου της.

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.