Κόντης Άγγελος – Angelos Kontis [1912-2005]

Ο Άγγελος Κόντης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1912.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας, κοντά στους Γεώργιο Σαμαρτζή και Ανδρέα Βρανά, και συνέχισε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1932-1937), με δάσκαλο τον Ουμβέρτο Αργυρό.
Αφού ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών του (1937), επιστρέφει στην Κέρκυρα και αφιερώνεται στη ζωγραφική. Στην αρχή τον συγκινεί η ελαιογραφία και στις πρώτες του προσπάθειες δουλεύει με λάδια, ενώ περιστασιακά δίνει και μερικά έργα με κόλλες.

Στροφή στην υδατογραφία
Γρήγορα, όμως, εγκαταλείπει και τα δύο και αφιερώνεται στην υδατογραφία, παραμένοντας πιστός σε αυτήν σε όλο το διάστημα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Ακολουθεί, έτσι, την μακρά παράδοση της Κέρκυρας, αλλά καταφέρνει να ξεφύγει από επιρροές μεγάλων ζωγράφων και δημιουργεί το δικό του στυλ. Ο ίδιος αναγνώριζε ότι, ήδη, από τα φοιτητικά του χρόνια, υπήρξε απόλυτα ανεξάρτητος, όσον αφορούσε την καλλιτεχνική του έκφραση. Καταγράφει με προσήλωση, αλλά και με έναν εξπρεσιονιστικό τρόπο γραφής τις ιδιαιτερότητες και τη στιγμιαία ομορφιά του κερκυραϊκού τοπίου.

Εκθέσεις
Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές (Στέγη Εικαστικών Τεχνών, 1957, Π.Δ Κέρκυρας, 1987 κ.α.) και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις (Βρετανικό Συμβούλιο, Κέρκυρα 1950. Πανελλήνιες 1952, 1957, 1960, 1963, 1965, 1967 , 1969, 1971, 1973. Ζυγός 1957, 1959 κ.α.)

Έργα του βρίσκονται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη (Αθήνας), στις Δημοτικές Πινακοθήκες Κέρκυρας και Ρόδου, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

corfuartgallery.com

 

Angelos Kontis was born in Corfu in 1912. He began his studies at the Art School of Corfu, with C. Samartzi and A. Vrana and continued in the Fine Arts (1932-1937), taught by The. Silver.

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.