Κισσονέργης Ιωάννης – Ioannis Kissonergis [1889-1963] Cypriot

ΔΕΙΤΕ ΚΙ’ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΕΔΩ

Ο Κισσονέργης πήρε την πρώτη του καλλιτεχνική παιδεία στην Αθήνα γι΄αυτό ήταν πολύ φυσικό να επηρεαστεί καλλιτεχνικά από το κλίμα που επικρατούσε εκεί τις δύο πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας. Η Σχολή Καλών Τεχνών, όπου φοίτησε για ενάμιση χρόνο, ήταν ακόμη κάτω από την επιρροή του Νικηφόρου Λύτρα που δίδαξε εκεί από το 1866 μέχρι το 1904. Επίσης οι περισσότεροι από τους καθηγητές που δίδασκαν την περίοδο που φοίτησε ο Κισσονέργης, όπως ο Γεώργιος Ιακωβίδης, ο Γεώργιος Ροϊλός, ο Σπύρος Βικάτος και ο Δημήτριος Γερανιώτης, προέρχονταν από τη Σχολή του Μονάχου. Η σχέση του Κισσονέργη με τους καλλιτέχνες αυτούς φαίνεται περισσότερο από το ακαδημαϊκό, τεχνικά άρτιο, λεπτομερές και επιδέξιο του σχέδιο.

Τα θέματα του που πραγματικά ενέπνευσαν τον καλλιτέχνη, από την εποχή των σπουδών του μέχρι το θάνατο του, και που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας του, είναι σκηνές από τη καθημερινή ζωή και τα τοπία. Για την απόδοση του χρησιμοποίησε το λάδι περισσότερο όμως την ακουαρέλα

Οι ελαιογραφίες του με θέμα τη καθημερινή ζωή αποτελούν ένα είδος ηθογραφίας επηρεασμένες από το πνεύμα της ζωγραφικής του γαλλικού υπαιθρισμού. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 40 είναι πιο συγκρατημένες και δίνουν την ίδια σημασία. Στο σχέδιο και στο χρώμα. Τα χρώματα είναι πιο μουντά και η πινελιά ήσυχη και περιγραφική. Ο καλλιτέχνης ενδιαφέρεται για τη λεπτομέρεια και το ανεκδοτολογικό περιεχόμενο της σκηνής.

Born in Nicosia. Studied medicine at the University of Athens for three years which he abandoned for the sake of Art. During his stay in Athens collaborated with various newspapers as a cartoonist. Taught drawing at the Pancyprian Gymnasium and the English School Nicosia. In 1959 Kissonergis and his family emigrated to Johannesburg, S. Africa, where he continued to create secular and religious paintings until his death. His themes mainly consist of landscapes and traditional scenes of the urban and and rural life of Cyprus. He was the first Cypriot Artist to paint from nature and the first to master the watercolour technique. His work is characterised by a concentration of detail, refined lines and delicate forms of colours.

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΚΥΠΡΙΟΙ ΖΩΡΓΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s