Δασκοπούλου Σίλεια – Sileia Daskopoulou [1936-2006]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία εννέα χρονών μετακόμισε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά της. Αφού πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον δάσκαλο Πάνο Σαραφιανό, το 1956 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Εκεί σπουδάζει στο εργαστήρι του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Μόραλη . Αποφοίτησε το 1960 με έπαινο.

Πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση το 1962 στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές. Παράλληλα, λαμβάνει μέρος σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις. Το 1966 κερδίζει το Β΄ βραβείο ζωγραφικής στον Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Αφού ταξίδεψε σε Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λονδίνο, το 1967 εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου και κάνει ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής.

Κατά τη δεκαετία του 1960 η θεματική των έργων της είναι κυρίως τοπιογραφική. Μετά την επιστροφή της από τη Γαλλία, και την εγκατάστασή της στην Αθήνα, το 1970, το έργο της γίνεται ανθρωποκεντρικό με έμφαση στις γυναικείες μορφές. Ζωγράφισε πάνω από 100 τέτοια πορτρέτα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και στις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης καθώς και σε αυτή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 2000 πραγματοποιήθηκε αναδρομική της έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης «Νέες Μορφές».

wikipedia

 

Born in Thessalonica, Silia Daskopoulou studied at the School of Fine Arts, Athens till 1960 with Yannis Moralis. She continued with freelance studies for painting in Paris (1967-1970). She had her first one-woman exhibition in Athens (1962). Other solo and group shows followed, including three Pan-Hellenic exhibitions. With intense naive and impressionist elements, her work concentrates on the female existence. Silia Daskopoulou passed away in Athens (2006).

cangelaris.com

 

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.