Συλλογή Βελιμέζη – The Velimezis Collection

ΔΕΙΤΕ ΚΙ’ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΕΔΩ

Η τέχνη της εικονογραφίας, δηλαδή της αγιογραφήσεως ιερών προσώπων ή και επεισοδίων από την Αγία Γραφή, αποτελεί λειτουργική έκφραση της χριστιανικής πίστεως. Πρόκειται για μια τέχνη που ευδοκίμησε σε μεγάλο βαθμό στον ορθόδοξο ελληνισμό. Η αξία της είναι μεγάλη για την χριστιανική αλλά και για τη θύραθεν τέχνη, αφού πραγματικά μνημειώνει με αριστοτεχνικό τρόπο τα θεία πρόσωπα και τα εκφραζόμενα απ’ αυτών συναισθήματα. Επίσης, διακρίνεται έτσι και η βαθιά πίστη του καλλιτέχνη, που εξωτερικεύει το τάλαντό του σε δημιουργίες που οδηγούν την ανθρώπινη ψυχή σε μια πνευματική μεταρσίωση.

Η Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Βελιμέζη συνιστά μια λαμπρή απόδειξη της υπεροχής της ορθόδοξης εκκλησιαστικής τέχνης της εικονογραφίας, αφού σ’ αυτήν περιέχονται έργα που αναδεικνύουν την λεπτή αισθητική του καλλιτέχνη και το θεολογικό του υπόβαθρο.

Τη Συλλογή Εικόνων συγκρότησε ο Αιμίλιος Βελιμέζης, που ήταν στενός συνεργάτης του Αντώνη Μπενάκη στην Αλεξάνδρεια και αργότερα στην Αθήνα. Ο Αιμίλιος Βελιμέζης έζησε από κοντά τον μεγάλο φιλότεχνο και συμπορεύθηκε με τις προσπάθειές του να δημιουργήσει συλλογές και να οργανώσει το μουσείο, όπου και θα τις στέγαζε. Συνάμα άρχισαν να διαμορφώνονται τα προσωπικά του συλλεκτικά ενδιαφέροντα και από το 1935 ξεκίνησε να σχηματίζει την προσωπική του συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων.

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΣΥΛΛΟΓΕΣ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s