Μοντεσάντου Λουΐζα – Louiza Montesantou [1917-2007]

Γεννημένη το 1917 στην Αθήνα, η Λ. Μοντεσάντου σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην ΑΣΚΤ (1937-1941), με δασκάλους τούς Κ. Παρθένη και Γ. Κεφαλληνό. Στη διάρκεια των σπουδών της ειδικεύτηκε στην τέχνη του βιβλίου. Το 1943 σχεδίασε και χάραξε τις ξυλογραφίες για το «Μπουρίνι» του Μ. Καραγάτση. Με το βιβλίο η Λ. Μοντεσάντου καταπιάστηκε και αργότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εικονογράφηση σχολικών βιβλίων, όπως το «Αναγνωστικό» της Β΄ Δημοτικού (1949) και το «Ανθολόγιο» της Α΄ και Β΄ Δημοτικού (1975).

Σημαντική στιγμή της δημιουργίας της, η συμμετοχή της στην πιστή χαρακτική αποτύπωση δέκα αριστουργηματικών λευκών ληκύθων του 5ου π.Χ. αιώνα, από την Αττική, που εκδόθηκαν σε ένα μοναδικής ομορφιάς συλλεκτικό λεύκωμα. Δημιουργός αυτού του εγχειρήματος ήταν ο δάσκαλος, πρωτοπόρος της ελληνικής χαρακτικής τέχνης και διευθυντής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννης Κεφαλληνός, ο οποίος επέλεξε ως συνεργάτες τους μαθητές του από το Εργαστήρι Χαρακτικής της Σχολής: Λουίζα Μοντεσάντου, Γιώργη Βαρλάμο και Νίκο Δαμιανάκη.

Γενικά, η θεματογραφία της Λ. Μοντεσάντου περιλαμβάνει κυρίως τοπία, νεκρές φύσεις και σκηνές όπου συμμετέχει η ανθρώπινη μορφή. Η ζωγραφική της χαρακτηρίζεται από χρωματικό πλούτο, ενώ τα χαρακτικά της – κυρίως ξυλογραφίες και χαλκογραφίες – από τεχνική αρτιότητα. Ενας ποιητικός λυρισμός διακρίνει το σύνολο του έργου της, το οποίο, αν και παραμένει παραστατικό, σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζει διακριτικά τα ρεύματα της αφαίρεσης.

Η Λ. Μοντεσάντου παρουσίασε έργα της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μπιενάλε Αλεξάνδρειας – 1959, Μπιενάλε Σάο Πάολο – 1963, Πανελλήνιες -1963, 1971, 1973, 1975, Μπιενάλε Χαρακτικής Λουγκάνο – 1964 κ.ά.), ενώ το 1959 πήρε το Α΄ Βραβείο του ΕΟΤ στο Διαγωνισμό Τουριστικής Αφίσας.

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s