Μάρρος Βασίλης – Basilis Marros [1897-1954]

Στο Μελίσσι Κορινθίας γεννήθηκε (1887) και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Βασίλης Μάρρος, ένας μεγάλος έλληνας ζωγράφος της διασποράς.
Από το Άνω Μελίσσι, ο Μάρρος βρέθηκε μόνος, το 1913, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Το τόλμημα, ακραίο για την εποχή, πήγαζε από το όραμα να γίνει καλλιτέχνης, όνειρο που κυνήγησε με συνέπεια σε όλη του τη ζωή.
Τον συναντάμε ξανά το 1921 στη Νέα Υόρκη, ως υπότροφο σε μια από τις καλύτερες Σχολές Τέχνης, το «Art Student’s League», και από εκεί στο Παρίσι φοιτητή στην Academie Moderne. Η μοναδική επαφή με την Ελλάδα επισημαίνεται το 1930 όταν επιστρέφει στο χωριό του όπου παραμένει ένα χρόνο για να επισκεφθεί στη συνέχεια την Ιταλία των φουτουριστών, πριν ξαναεγκαταστασθεί στη Νέα Υόρκη. Είναι η περίοδος που ο Μάρρος δραστηριοποιείται έντονα και ως ηθοποιός, παίζοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους στο θεατρικό θίασο «Νέον Θέατρον» που ανεβάζει έργα συχνά επαναστατικά – για τον ελληνισμό – σε διάφορες πολιτείες, σε χοροεσπερίδες, οργανωμένες κυρίως από την ομογενειακή οργάνωση «Ελληνικός Εργατικός Εκπαιδευτικός Σύνδεσμος Σπάρτακος».

Τη δεκαετία του ’30, το συντηρητικό εικαστικό ύφος και ο ρεαλισμός θριάμβευαν στην Αμερική. Ο μοντερνισμός στη Νέα Υόρκη είναι υποτονικός. Ο Μάρρος φιλοτεχνεί μια σειρά εξαίσιων παραστατικών έργων, εμποτισμένων με έντονη μεταφυσικότητα, που αποποιούνται την περιγραφική λεπτομέρεια και οικειοποιούνται μια ελεύθερη εξπρεσιονιστική γραφή. Απεικονίζουν κυρίως βιομηχανικά, αγροτικά και αστικά τοπία καθώς και επίκαιρα για την εποχή κοινωνικοπολιτικά θέματα, τα οποία απηχούν τις φιλελεύθερες, αριστερές αλλά και ανθρωπιστικές απόψεις του.

Αρκετοί από τους πίνακές του φέρουν τίτλους οι οποίοι προδίδουν τη νοσταλγία του καλλιτέχνη για την Ελλάδα και ειδικά για τη ζωή στα χωριά («Έλληνας βοσκός» – «ελληνίδα με φορεσιά διακοπών» κ.α).
Ο Βασίλης Μάρρος πέθανε το 1954 στην Νέα Υόρκη. Σήμερα οι πίνακές του υπάρχουν στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και σε ιδιωτικές συλλογές.

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.