Παπαγεωργίου Μιχάλης (Ντόρις) – Michalis Papageorgiou (Doris) [1896-1987]

ΔΕΙΤΕ ΚΙ’ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΕΔΩ

Ο Δόρις/ Doris γεννήθηκε στην Αθήνα το 1896 και πέθανε στην Αθήνα το 1987. Το πραγματικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Παπαγεωργίου και ήταν αδερφός του Κ. Παπαγεωργίου εκδότη του περιοδικού «Ηώς». Η καταγωγή του ήταν από τη Δωρίδα, από όπου πήρε και το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο: Δωρίς- Δόρις/ Doris. Εργάστηκε αρχικά ως σχεδιαστής και γελοιογράφος σε διάφορα περιοδικά της εποχής (1913-16). Το 1919 φεύγει για το Παρίσι όπου σπούδασε σε διάφορα εργαστήρια καλλιτεχνών του Παρισιού. Το 1930 επιστρέφει στην Αθήνα και αμέσως αναγνωρίστηκε σαν σημαντικός νεωτεριστής καλλιτέχνης από το σύνολο των τεχνοκριτών. Στα έργα του της μεσοπολεμικής περιόδου, κάτω από την επίδραση των M. Vlaminck και R. Dufy παρουσιάζει ένα ύφος όπου συνδυάζονται εξπρεσιονιστικά και διακοσμητικά στοιχεία. Ζωγράφιζε με μια ανήσυχη καμπυλόμορφη πινελιά και με έντονες τονικές αυξομειώσεις, συγκεντρώνοντας το φως σε λίγα σημεία της σύνθεσής του, και αφήνοντας μεγάλες περιοχές μεσαίων τόνων και σκιάς.

Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις: «Παρνασσός», 1930- «Αίθουσα ΈΛΠΑ», 1934- «Geo», 1935- Ζάππειο, 1949 – «Ζαχαρίου», 1950- «Στοά Μεγάρου Αθανασίου», 1956 κ.α Πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις; «Exposition d\’un Groupe d\’Artistes Hellenes de Paris», Παρίσι, 1926- «Μπιενάλε Βενετίας», 1936- «Πανελλήνια», 1948 κ.α.

Δημοσίευσε την ποιητική συλλογή «Ελιγμοί» (Αθήνα, 1936) και φιλοτέχνησε αφίσες και εικονογράφησε βιβλία και περιοδικά. Έργα του βρίσκονται στην ΕΠΜΑΣ, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.