Κουτσουρής Κώστας – Kostas Koutsouris [1913-1991]

Ο Κώστας Κουτσουρής γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το 1913. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών 1932-1938.
Όταν ακόμη ήταν φοιτητής της Αν.Σχ Καλών Τεχνών διορίστηκε αρχικά βοηθός Επιμελητού της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και στη συνέχεια Επιμελητής.
Εκεί είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις εργασίες συντήρησης πινάκων δίπλα σε έμπειρους ανθρώπους με βαθειές γνώσεις της τέχνης, όπως ο Γεώργιος Χατζόπουλος, ο Οδυσσέας Φωκάς και ο Γεώργιος Στρατηγός.

Έλαβε μερος σε ομαδικές εκθέσεις των Ελευθέρων Καλλιτεχνών και στις Πανελλήνιες από το 1938 και μετά.
Πήρε μέρος στην έκθεση Ελληνικής Τέχνης που έγινε στη Στοκχόλμη το 1946.

Έργα του υπάρχουν Στο Δήμο Αθηναίων και στην Πινακοθήκη του, στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (γραφείο υπουργού), στην Εθνική Πινακοθήκη, Στην Πινακοθήκη Ιωαννίνων, στην Πινακοθήκη Ευάγγελος Αβέρωφ του Μετσόβου, στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Στα Ανάκτορα του Τατοϊου και της Αθήνας, στο τότε Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, στην Πινακοθήκη του Μονάχου, την Πινακοθήκη του Μουσείου Αιγίου, στο Καλιμανοπούλειο Ίδρυμα Καλαβρύτων, σε διάφορες Τράπεζες, σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές ελλήνων και ξένων.

Στον τομέα της συντήρησης έργων τέχνης υπήρξε ο πρώτος ο οποίος, μετά τον πόλεμο φοίτησε με υποτροφία στο γνωστό Instituto Centrale di Restauro της Ρώμης και στη συνέχεια στο Μουσείο του Λούβρου και την Πινακοθήκη του Μονάχου και ο πρώτος που εφήρμωσε στην Ελλάδα την επιστημονική συντήρηση στα έργα τέχνης.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα παράλληλα αναλαμβάνει και την συντήρηση των έργων της Εθνικής Πινακοθήκης μέχρι και την συνταξιοδότησή του το 1970.

Είχε αναλάβει επίσης την αποκατάσταση πολλών καλλιτεχνικών μνημίων, μεταξύ των οποίων είναι η αποτοίχιση και επανατοποθέτηση των ψηφιδωτών της Νέας Μονής Χίου, η συντήρηση τοιχογραφιών στο άγιο Όρος, η συντήρηση της τοιχογραφίας στη Ζωοφόρο του Πανεπιστημίου Αθηνών και των Παλαιών Ανακτόρων, αμέτρητων έργων ιδιωτικών συλλογών και Ιδρυμάτων.

Μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς στα Επτάνησα με εντολή του τότε Υπουργού Παιδείας πήγε στη Ζάκυνθο και στη Κεφαλονιά για τη διάσωση των καλλιτεχνικών θησαυρών (Βυζαντινών εικόνων, έργων επτανησιακής τέχνης και τοιχογραφιών).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εργασία του στον ʼΑγιο Ανδρέα Βολιμών οπου γίνεται η πρώτη αποτοίχιση στην Ελλάδα όλων των τοιχογραφιών, που ανακάλυψε κάτω απο πολλαπλά στρώματα ασβέστη, η μεταφορά αυτών σε μουσαμά και τελάρα και η ανασυγκρότηση του ναού μέσα στο Μουσείο της Ζακύνθου.
Παρόμοια εργασία εκτελέστεικε και στη Μονή Ταξιαρχών στα Περατάτα Κεφαλονίας.

Η Εθνική Πινακοθήκη τον Μάρτη του 1984 σε αναδρομική έκθεση που κράτησε δύο μήνες παρουσίασε τη δουλειά του, θέλοντας να τόν τιμήσουν.

Το 1940 πέρνει μέρος στον πόλεμο, στην Κορυτσά ζωγραφίζει την πόλη χιονισμένη με το στρατό μας όταν την κατέλαβαν.Ο πίνακας αυτός ευρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής ʼΑμυνας και μπροστά απ΄αυτόν φωτογραφίζεται ο εκάστοτε υπουργός όταν έχει καλεσμένους.
Την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης ήταν ο γνωστος Καπετάν Κωστάκης
που έδρασε στην περιοχή Αιγιαλείας. Πέθανε στην Αθήνα το Μάη του 1991.

kalavrytanews

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.