Περδικίδης Δημήτρης – Dimitris Perdikidis [1922-1989]

Ο Δημήτρης Περδικίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1922 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Από τις παραστατικές συνθέσεις των φοιτητικών του χρόνων, ο Περδικίδης πέρασε γρήγορα στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και το 1953 βρέθηκε υπότροφος στην Ισπανία του Φράνκο. Η καλλιτεχνική του πορεία και η σπουδαιότητα του έργου του, τον συγκαταλέγουν μεταξύ των καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής και ειδικότερα ισπανικής σύγχρονης τέχνης. Στη Μαδρίτη έζησε τις ραγδαίες εξελίξεις της μεταπολεμικής περιόδου και τα έργα του αποκαλύπτουν έναν καλλιτέχνη με βαθιά κοινωνική συνείδηση και «τολμηρή» ευαισθησία. Η τέχνη του, άκρως πολιτική, συγκέντρωνε τα αιτήματα μιας ολόκληρης γενιάς και βρισκόταν πάντα σε έναν διαρκή διάλογο με την κοινωνία. Κολάζ, ενσωμάτωση πραγματικών αντικειμένων, ζωγραφική και αερογραφίες αποτελούν λίγα μόνο από τα πεδία του ενδιαφέροντός του.
To 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 30 χρόνια διαμονής στο εξωτερικό και προχώρησε σε μια γεωμετρική ανεικονική τέχνη, γεμάτη σύμβολα και αρχετυπικά σημεία.
To 2002 το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργάνωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Δημήτρη Περδικίδη με τίτλο «Δ. Πεδρικίδης και η Ισπανική Πρωτοπορία» η οποία παρουσίαζε την καλλιτεχνική διαδρομή και την προσωπικότητά του. Η έκθεση ξεκινούσε με τα πρώτα μαθητικά σχέδια του Δημήτρη Περδικίδη και τα πορτρέτα που ζωγράφιζε για βιοποριστικούς λόγους και έκλεινε μόνο με το τελευταίο έργο του, που βρέθηκε ημιτελές πάνω στο καβαλέτο.
Απεβίωσε το 1989.

mmca.org.gr

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s