Γράββαλος Παναγιώτης – Panagiotis Gravalos [1933-2014]

ΔΕΙΤΕ ΚΙ’ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΕΔΩ

Ο Παναγιώτης Γράββαλος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1933, σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (απόφοιτος 1956) με δάσκαλους τους Σ. Παπαλουκά και Γ. Μόραλη. Από το 1960 ασχολήθηκε και με τις γραφικές τέχνες. Συνεργάσθηκε με το χαράκτη Τάσσο στη σχεδίαση πολλών ελληνικών και ξένων γραμματοσήμων και δίδαξε στο ΑΤΙ.

Η εξοικείωση του με τις τεχνικές της χαρακτικής και των γραφικών τεχνών του επιτρέπει να κινείται με ευχέρεια στο πεδίο των μικτών μέσων, αναδεικνύοντας τις αισθητικές και εκφραστικές του δυνατότητες. Τόσο στο ζωγραφικό όσο και στο χαρακτικό του έργο, κυριαρχεί το σχεδιαστικό στοιχείο. Η χρήση του χρώματος, σε άμεση σχέση με το σχέδιο, παίζει συχνά καθοριστικό ρόλο στην απόδοση του χώρου και του φωτός. Η γραμμική καθαρότητα του σχεδίου και η αξιοποίηση του ρυθμού της σύνθεσης, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, αλλά με έναν ιδιότυπο λυρισμό, είναι τα κατεξοχήν στοιχεία που εξασφαλίζουν την εκφραστική αποτελεσματικότητα του έργου του.

Το 1971, σε παγκόσμιο διαγωνισμό στη Βαρσοβία, βραβεύτηκε μια αφίσα του με αθλητικό περιεχόμενο με το Α΄ βραβείο και έκτοτε εκτίθεται στο Μουσείο Γραφικών Τεχνών της Πολωνίας. Έχει βραβευτεί διεθνώς για πολλά γραμματόσημα του, καθώς και με το βραβείο χαρακτικής στη Β΄ Πανελλαδική Έκθεση Νέων.

 

Born in Larisa in 1933. He studied painting at the ASFA under prof. S. Papalouka and G. Moralis. From 1960 he focused in the graphic arts. During the 1970s he collaborated with the engraver Tassos in the design of numerous Greek and foreign stamps. He has also tought in ATI.

 

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΧΑΡΑΚΤΕΣ. Bookmark the permalink.

1 Response to Γράββαλος Παναγιώτης – Panagiotis Gravalos [1933-2014]

  1. Παράθεμα: The Philatelic and Postal Museum - hotelAthensGreece.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.