Μηταράκης Γιάννης – Yiannis Mitarakis [1897-1963]

 

ΔΕΙΤΕ ΚΙ’ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΕΔΩ

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, Χιακής καταγωγής από τον πατέρα του, τελείωσε το γυμνάσιο στη Χίο και το έτος 1915 φεύγει στη Γαλλία να σπουδάσει Γεωπονική στο Grignon (1915 – 1921). To έτος 1921 εγκαταλείπει το εργαστήριο του γεωπόνου για να σπουδάσει ζωγραφική.
Φοίτησε σε σχολές καλών τεχνών στο Παρίσι γνωστές για τις νεωτεριστικές του τάσεις όπως αυτή του Αντρέ Λωλ και του Ενρι λε Φωκωνιέ. Οι σπουδές του στη Γεωπονική Επιστήμη άσκησαν μια βαθύτερη έλξη για τη φύση και την ίδια τη γη καθώς και η ελληνική του καταγωγή επηρέασαν τη ζωγραφική του και την θεματολογία που επιλέγει.
Επηρεάζεται επίσης από διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα που υπήρχαν την εποχή εκείνη στο Παρίσι και τις τάσεις στις τέχνες που συμπεριλαμβάνουν τον εξπρεσιονισμό, τον φωβισμό, την αφαιρετική ζωγραφική κλπ. Ο συνδυασμός όλων αυτών καθώς και οι ζωγράφοι Πάμπλο Πικάσσο, Πωλ Σεζάν, Ντεραιν και Ενρύ Ματίς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το νεαρό ζωγράφο Μηταράκη.
Θεωρείται από τους σπουδαίους εξπρεσιονιστές της γενιάς του και χαρακτηρίζεται ως πρωτοπόρος της αφαιρετικής ζωγραφικής ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του 1950.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι ζωγραφίζει τοπία, πορτραίτα και γυμνά. Επισκέπτεται επίσης και παραμένει για ένα διάστημα στη Ν. Γαλλία για να μελετήσει τη Μεσογειακή Φύση. Το έτος 1929 αφήνει το Παρίσι για την Αθήνα και εκθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ( αίθουσα Στρατηγόπουλου). Αρχίζει τα ταξίδια του στην Ελλάδα και ζωγραφίζει στα Μέγαρα, Σαντορίνη, Χίο, Μύκονο. Ταξιδεύει στην Αίγυπτο και εκθέτει στην Αλεξάνδρεια και Κάιρο. Το έτος 1939 παρουσιάζεται σε παγκόσμια έκθεση στη Νέα Υόρκη. Το έτος 1940 στρατεύεται και μάχεται στο Αλβανικό μέτωπο.
Συμμετέχει επίσης σε ομαδικές εκθέσεις στα Ιεροσόλυμα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη , Χάμιλτον του Καναδά, Χίο, Σόφια και αλλού.
Το έτος 1963 το έργο του παρουσιάζεται στην Αθήνα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και πεθαίνει κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.