Κανάς Αντώνης – Antonis Kanas [1915-1995]

ΔΕΙΤΕ ΚΙ’ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΕΔΩ

Ο Αντώνης Κανάς (1915 – 1995) ήταν Έλληνας ζωγράφος, γεννημένος στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1948, με δασκάλους τον Ουμβέρτο Αργυρό και τον Επαμεινώνδα Θωμόπουλο, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα χαρακτικής κοντά στον Γιάννη Κεφαλληνό.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, οι δε εμπειρίες του από τους αγώνες, τις θυσίες, το θάνατο και την πείνα της κατεχόμενης Ελλάδας αποτυπώθηκαν το 1946 σ’ ένα λεύκωμα με 12 λιθογραφίες, όπου απεικονίζονται με συμβολικό τρόπο τραγικές μορφές και ανείπωτη δυστυχία (π.χ. “Το τραγούδι της πείνας”, 1946). Το Λεύκωμα αυτό βρίσκεται σήμερα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Ο Κανάς, επηρεασμένος βαθιά από το έργο των Άγγλων θαλασσογράφων, επικεντρώνει τη θεματογραφία του σε θαλασσογραφίες, καράβια ή καΐκια, καρνάγια, απόψεις λιμανιών και γενικότερα τη νησιώτικη ζωή. Τα θαλασσινά τοπία του χαρακτηρίζονται από τάσεις ιμπρεσιονιστικές, ενώ τα καράβια του διακρίνονται για τον υψηλό βαθμό σαφήνειας και καθαρότητας.

Ο Αντώνης Κανάς κατατάσσεται στους μεγάλους υπαιθριστές ζωγράφους του 20ού αιώνα στην Ελλάδα, η τέχνη του οποίου χαρακτηρίζεται από χρωματική ευαισθησία και κολοριστική φωτεινότητα. Παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές ή πανελλήνιες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (π.χ. Αθήνα, Λονδίνο).

Έργα του Αντώνη Κανά υπάρχουν στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας (πρώην ιδιωτική συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα), το Εμπορικό Επιμελητήριο Πειραιώς, τον Ο.Λ.Π., τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Παιδείας και σε ιδιωτικές συλλογές (Κ. Ι. Σφήκα κ. ά.).

Ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά έργα του Κανά περιλαμβάνονται: «Αίγινα», «Το λιμάνι της Ύδρας», «Άποψη της Μυκόνου», «Άποψη της Παραπορτιανής από το λιμάνι της Μυκόνου», «Το πολεμικό ΑΔΡΙΑΣ», «Καΐκια», «Ελληνική αγροικία» κ. ά.

Ο Αντώνης Κανάς πέθανε στην Αθήνα το 1995.

wikipedia

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s