Σκαρβέλης Σπυρίδων – Spyridon Skarvelis [1868-1942]

ΔΕΙΤΕ ΚΙ’ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΕΔΩ

Ο Κερκυραίος Ζωγράφος  Σπυρίδων Σκαρβέλης (1868 -1942)
Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, άνοιξε ένα καινούριο κεφάλαιο στην κερκυραϊκή τέχνη. Οι καλλιτέχνες προσανατολίζονται για σπουδές και στην Αθήνα, ενώ δεν παύουν και οι μετακινήσεις για τον ίδιο λόγο σε ευρωπαϊκές (ιταλικές κυρίως) πόλεις. Όμως, το κοινό της Κέρκυρας έχει πλέον αλλάξει.
Ο περιορισμός των παραγγελιών και η μείωση των οικονομικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους οι ζωγράφοι, αναγκάζουν πολλούς να μετακινηθούν είτε στην πρωτεύουσα, είτε και εκτός ελληνικού χώρου. Η ελληνική παροικία της Αιγύπτου, την εποχή εκείνη, αποτελεί έναν φιλόξενο τόπο, που διαθέτει το κατάλληλο κοινό και τα οικονομικά μέσα για να εργαστούν. Οι σημαντικότεροι Κερκυραίοι δημιουργοί που έζησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αίγυπτο -γεγονός που επηρέασε τη θεματογραφία τους- είναι ο Παύλος Προσαλέντης ο νεότερος (1857-1894), ο Περικλής Τσιριγώτης (1865-1924) και ο Σπυρίδων Σκαρβέλης (1868-1942).

Ο Σκαρβέλης παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην Καλλιτεχνική και Βιοτεχνική Σχολή της Κέρκυρας. Οι σπουδές συνεχίστηκαν στην Τεργέστη και τη Ρώμη. Εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, όπου ζωγράφισε πολλά από τα έργα του.
Η θεματογραφία του περιλαμβάνει κυρίως τοπία, εμπνευσμένα από τους τόπους όπου έζησε, με φανερή την επίδραση της ιταλικής ζωγραφικής. Εξειδικεύτηκε στην υδατογραφία, στην οποία διακρίθηκε σαν «πρωτομάστορας», ενώ η τεχνοτροπία του έχει τα χαρακτηριστικά του ιμπρεσιονισμού: μικρή πινελιά, κυριαρχία του φωτός, χρωματικές διαβαθμίσεις.
Παρουσίασε τα έργα του σε ομαδικές εκθέσεις. Ωστόσο, τη σπουδαιότερη και διαχρονική ασφαλώς ‘έκθεση’ της δουλειάς του, μπορεί κανείς να τη δει στο Αχίλλειο, στη γενέτειρά του, για τη διακόσμηση του οποίου εργάστηκε μαζί με άλλους καλλιτέχνες. Πίνακές του βρίσκονται στην Πινακοθήκη της Βουλής, στις Πινακοθήκες των Δήμων Κέρκυρας και Ρόδου, στην Πινακοθήκη Ευ. Αβέρωφ-Τοσίτσα, στη Συλλογή Λεβέντη και αλλού.
Η συνεισφορά του Σκαρβέλη στην εξέλιξη της Επτανησιακής  Τέχνης  είναι μεγάλη, όπως διαφαίνεται και μέσα από τα έργα των συνεχιστών της, μέχρι σήμερα.
[Βικτωρία Κουτσουπιά για το Ι.Μ.Ε.Τ. artem.gr]

artemnotes.blogspot

 

Spyridon Scarvelli was born on the island of Corfu where he was first taught art at The Corfu School of Art. He later continued his studies in Trieste and Rome.
On his return to Corfu, he worked with other artists on the fresco decoration in the Achilleion – the summer residence of Elisabeth of Bavaria, also known as Sissy.
For a period Scarvelli lived in Egypt where he painted a number of his works.
Scarvelli worked mainly in watercolour, a medium in which he excelled. He was predominantly a landscape artist inspired by Corfu and Egypt. He is characterised by his sharp brush stroke, creating atmospheric works that explore varying light and colour, whilst emitting a poetic tone.
His work is found in many public and private collections, notably: The National Gallery, Athens, The Athens Municipal Gallery, The Leventis Gallery, The Koutlides Collection, The Averoff Gallery, The Municipal Gallery of Corfu, The Municipal Gallery of Rhodes and The National Bank of Greece.

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.