Οικονόμου Ιωάννης – Ioannis Oikonomou [1860-1931]

Σπούδασε ζωγραφική στο Σχολείο των Τεχνών (1874-1880) κοντά στον Νικηφόρο Λύτρα. Μετά το τέλος των σπουδών του δίδαξε τεχνικά σε δημόσια σχολεία.

Ξεκινώντας πολύ νέος την εκθεσιακή του δραστηριότητα, έλαβε μέρος στα Ολύμπια του 1875 και συνέχισε με συμμετοχές σε διάφορες ομαδικές, όπως η Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση το 1888, η Καλλιτεχνική Έκθεση των Αθηνών το 1899, η έκθεση του Δημαρχείου το 1902 και η Διεθνής των Αθηνών το 1903.

Στα πρωιμότερα έργα του το ενδιαφέρον του εντοπίζεται στις ηθογραφικές σκηνές, στις οποίες υιοθετεί το ύφος του Λύτρα. Αργότερα, ακολουθώντας την τάση της εποχής, στρέφεται στην απεικόνιση του τοπίου και απελευθερώνεται από τις επιδράσεις του δασκάλου του, αποδίδοντάς το με μεγαλύτερη ελευθερία. Η προσφορά του στον τομέα αυτό είναι σημαντική γιατί οι συνθέσεις του, που εικονίζουν τα περίχωρα της Αθήνας, αποτελούν τοπιογραφικές μαρτυρίες της εποχής. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει επίσης την τοιχογραφική διακόσμηση της εκκλησίας Χριστοκοπίδη στην Αθήνα, ενώ, στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με την ξυλογραφία, συνεργάστηκε στη δεκαετία του 1880 με τα περιοδικά «Ποικίλη Στοά» και «Εστία».

nationalgallery.gr

 

He studied painting at the School of Arts (1874 – 1880) under Nikiphoros Lytras. At the end of his studies he taught art technique at public schools. In his early works his interest was focused on genre scenes in which he adopted the style of Lytras. Later, following the trend of the times, he turned to the depiction of landscape and liberated himself from the influence of his teacher, and painted with great freedom. He made an important contribution to the modern art movement because his compositions.

psatharis-auctions

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.