Δανιήλ Δανιήλ – Daniil Daniil [1914-1988]

ΔΕΙΤΕ ΚΙ’ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΕΔΩ

Ο Δανιήλ Δανιήλ (Τύρναβος 1914 – Αθήνα 1988) ήταν Έλληνας ζωγράφος. Το αρχικό επώνυμό του ήταν Αλεξάνδρου, αλλά έγινε γνωστός με το μικρό του όνομα Δανιήλ. Καταγόταν από φτωχή, αγροτική οικογένεια. Σε ηλικία 17 ετών μπήκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στην Αθήνα, απ’ όπου απεφοίτησε στα μέσα της δεκαετίας του ’30. Υπήρξε μαθητής του Βικάτου, ενώ διατήρησε καλλιτεχνική επαφή και με τον Παρθένη.

Το 1940 κέρδισε υποτροφία από την ΑΣΚΤ που όμως η επιστράτευση δεν του επέτρεψε να αξιοποιήσει. Το 1950 πήγε στη Γαλλία και στην Ιταλία για ανώτερες σπουδές. Το 1955 εκλέχθηκε, ύστερα από διαγωνισμό, διευθυντής του παραρτήματος της ΑΣΚΤ του Πανόρμου της Τήνου, όπου και παρέμεινε ως το 1970. Το 1972 εκλέχθηκε καθηγητής του εργαστηρίου γυμνού της παραπάνω Σχολής, όπου παρέμεινε ως το 1977 διδάσκοντας σχέδιο.
Ο Δανιήλ διετέλεσε μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλές πανελλήνιες εκθέσεις, ενώ εθεωρείτο εμπειρογνώμων των έργων του Παρθένη. Έργα του παρουσίασε σε 20 ατομικές και 120 ομαδικές εκθέσεις, τέσσερις από τις οποίες στην Ευρώπη και μία στην Αίγυπτο. Πίνακές του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Επίσης στις δημοτικές πινακοθήκες της Αθήνας, της Ρόδου, του Τυρνάβου, της Καλαμάτας, των Ιωαννίνων, της Χαλκίδας, της Πάτρας και την Πινακοθήκη της Εθνικής Τραπέζης.
 –
Παραπομπές

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.