Φερεκείδης Νικόλαος – Nikolaos Ferekidis [1862-1929]

ΔΕΙΤΕ ΚΙ’ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΕΔΩ

Ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Ν. Φερεκίδης γεννήθηκε στη Νάπολη το 1862. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1888-1892). Το 1901 μετέβη στο Μόναχο κατόπιν εντολής του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Στέφανου Στρέιτ, για να αντιγράψει μεγάλες συνθέσεις του Γερμανού ζωγράφου Peter Von Hess με θέματα την άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο και στην Αθήνα. Τα έργα αυτά κοσμούν σήμερα το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Μόναχο, όπου εξακολούθησε να δουλεύει και μετά. Το 1909 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.
Μαζί με τον αρχιτέκτονα Αργύρη Ζάχο, που είχε επιστρέψει από τη Γερμανία νωρίτερα, περπάτησαν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη αποτυπώνοντας σε φωτογραφίες και σε σχέδια κτίσματα βυζαντινά, μεσοβυζαντινά και παραδοσιακά.
Το διάστημα 1919-1922 έζησε στη Θεσσαλονίκη, όπου φιλοτέχνησε αντίγραφα των ψηφιδωτών και τοιχογραφιών του ναού του Αγίου Δημητρίου. Πιθανότατα την εργασία αυτή του ανέθεσε ο υπεύθυνος των έργων αναστήλωσης τους ναού που  είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά του 1917. Όλα τα αντίγραφα παραστάσεων του Αγίου Δημητρίου χαρακτηρίζονται από απόλυτη πιστότητα στα βυζαντινά πρωτότυπα του 7ου αιώνα. Αργότερα αυτά αγοράστηκαν από το Βυζαντινό Μουσείο. Επίσης, πολλά έργα του βρίσκονται και στην Εθνική Πινακοθήκη.
Πέθανε στην Αθήνα το 1929, έχοντας χαρακτηριστεί ως «ζωγράφος του ελληνικού τοπίου». Πραγματικά, ο ζωγράφος απεικονίζει είτε την ελληνική φύση,  είτε την ελληνική παράδοση, στενά συνδεδεμένη με την ορθόδοξη Εκκλησία. Δύο έργα του «Καλόγερος» (1913) και «Βυζαντινή Εκκλησία» (1917),  εκθέτει ανάμεσα σε πολλά άλλα ο κ. Πέτρος Βέργος στη δημοπρασία του στις 9 Ιουνίου στην Αθήνα. Και αυτά αντλούν τη θεματογραφία τους από καθαρά ελληνικές παραδοσιακές πηγές.
[Επιμέλεια: Αντώνης Δ. Κουτσουπιάς για το Ινστιτούτο Μελετών Ελληνικής Τέχνης ARTEM.GR]

artemnotes.blogspot

Nikolaos Ferekidis was born in Nevsehir in 1862. He studied painting at the School of Fine Arts of Athens from 1888 to 1892. In 1893 he went to Munich where he continued his studies at the Academy of Fine Arts. After the completion of his studies he worked in Munich. In 1909 returned to Greece. From 1919 to 1922 he lived in Thessaloniki. He died in Athens in 1929.

petersgallery.com.cy

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

4 Responses to Φερεκείδης Νικόλαος – Nikolaos Ferekidis [1862-1929]

 1. Ο/Η Ε. Ευαγγέλου λέει:

  καλημέρα σας, ενδιαφέρομαι να μάθω περισότερα για τον πίνακα της Μονής Τ. Προδρόμου, σε ποιά συλλογή ευρίσκεται και αν θα μπορούσα να τον επισκευθώ.
  Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.
  Ευχαριστώ
  Ε. Ευαγγέλου

 2. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΑ Θ.Χ. λέει:

  Καλημέρα σας.Υπάρχει πίνακας του Φελεκείδη «Το Δοξάτο φλέγεται» ή με τίτλο παρεμφερή.
  Έχετε περισσότερες πληροφορίες για το έργο αυτό;

 3. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΑ Θ.Χ. λέει:

  ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ: Πίνακας του Νικολάου Φερεκείδη με θέμα «Το Δοξάτο φλέγεται»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.